Várható események 2023 év végéig

Ki dönt a halálról?

A Párbeszéd Házával és a Szólj be a papnak! Egyesülettel közös szervezésben sikerült megszervezni egy kerekasztalbeszélgetést, ahol Karsai DánielHofher József SJ atya és Orosz Gábor evangélikus lelkész, rektorhelyettes a ti kérdéseitekre fognak válaszolni, és biztosan egymással is fognak beszélgetni.

Karsai Dániel alkotmányjogász, akinél 2022 augusztusában diagnosztizáltak ALS betegséget (ez az a betegség, amiben Stephen Hawking is szenvedett), és annak érdekében, hogy méltósággal hagyják meghalni az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. 

A beszélgetés a Párbeszéd Házában lesz október 30-án este 7 órától. A várható nagy érdeklődésre tekintettel, kérjük, időben érkezz.

A fb esemény linkje.

Lehet-e? Fórum

A magyar kisebbségről – a szakemberek szemével címmel folytatódik idén a Lehet-e? Fórum október 31-én este 5 órakor a Háló Közösségi és Kulturális Központban.

A határon túli magyarokhoz való viszony erősen megosztja a közvéleményt. A közszolgálati médiában a magyarországi támogatásokkal sikeresen építkező NER közösség képe jelenik meg. A magyar kormány Szerbia és Szlovákia irányába erős szövetségépítésre törekszik. Ugyanakkor a kárpátaljai és Szerbia magyarsága rohamos fogy, a szlovákiai magyar érdekvédelem a parlamenten kívülre szorult, és az RMDSZ politikai befolyása egyre csökken. Ez a kettősség mutatkozik meg az Egyház és Társadalom olvasóitól beérkezett kérdésekben is. Ezért kértünk meg három, a határon túli magyarok problémáival foglalkozó szakembert, hogy beszéljenek az általuk legfontosabbnak tartott kisebbségi kérdésekről.

Vendégek:

  • Fiala-Butora János, (1979, Aranyosmarót), jogász, a budapesti HUN-REN TK Jogtudományi Intézet, a nemzetközi-, kisebbségi-, nyelvi-, fogyatékos jogok kutatója.
  • Kiss Tamás, (1977, Marosvásárhely), szociológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, etnopolitikai-, demográfiai-, rétegződési viszonyok és a roma közösségek kutatója.
  • Bárdi Nándor, (1962, Laskod), történész, a budapesti HUN-REN TK Kisebbségkutató Intézet a romániai magyar kisebbség történetének és a budapesti kormányzatok magyarságpolitikájának kutatója.

Az MI váltja meg a világot?

November 13-án a mesterséges intelligenciáról beszélgetünk A Grundon este 7-től. 

A keresztény vallás is foglalkozik a MI témájával, főként a teremtés és az emberi méltóság szempontjából. A keresztény tanítás szerint Isten teremtette az embert saját képmására, és ráruházta az értelem és a szabad akarat ajándékát. Az ember tehát Isten társteremtője lehet, ha felelősségteljesen használja az értelmét és a tudományt. A MI tehát nem ellensége, hanem eszköze az embernek, hogy jobbá tegye a világot. Ugyanakkor fontos, hogy az ember ne bálványozza a MI-t, ne helyezze maga fölé, ne veszítse el irányítását felette, és ne sértse meg vele mások jogait és méltóságát.

A mesterséges intelligencia a mindentudáshoz vezet? A dataizmus az új vallás? Ádám és Éva bűne hagyta ránk a csillapíthatatlan tudásvágyat? Új Bábel tornyát épít technicista kultúránk? Lehetséges tökéletesíteni a társadalmat?

Gyere, faggasd a válaszadóinkat egy pohár sör mellől!

Akik válaszolnak:

  • Dr. Bagyinszki Ágoston OFM – ferences szerzetes, rektorhelyettes
  • Böszörményi-Nagy Gergely – a Brain Bar alapítója
  • Kovách I. Bendegúz – református lelkész
  • Szlaukó-Bobál Orsolya – evangélikus lelkész

A fb esemény linkje

Mérnökkör Ádám Miklós atyával

November 20-án Ádám Miklós atya lesz a Mérnökkör vendége este 6-tól 9 óráig az S4-ben. Téma: “Hagyom-e a Szentírásnak, hogy azt mondja, amit mondani akar?”

7 ötlet, hogy több keresztény legyen Magyarországon

November 27-én “belsős” beszélgetés Martí Zoltánnal a 777blog felhívása kapcsán.

November 29. Részigazság klub

Közel-keleti háború: igazságkeresés tragédiák sűrűjében

Mi és miért történik Gázában, és merre tartanak az események?  Vannak-e részigazságok terror és ellencsapások, túszok és civil áldozatok között? Mit mond a keresztény erkölcstan háborúról és békéről egy ilyen helyzetben?

Vendégeink:
Tálas Péter a NKE Stratégiai és Védelmi Kutatóintézet intézetvezetője,
Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a hadtudomány (PhD) doktora és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa főtitkára.

A beszélgetést vezeti: Ujházi Lóránd, az NKE Vallás és Társadalom Kutatóintézet intézetvezetője.

Helyszín: Ludovika Szárnyépület, John Lukacs Társalgó (Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Ludovika tér 1. fszt.)

Gyülekező délután fél 6-tól, kezdés 6 órakor.

Az esemény nem sajtónyilvános, és regisztrációköteles:

Itt kell regisztrálni.

Szólj be a papnak! – Mindenki függ valamitől

Alkohol, internet, drog, párkapcsolat, vallás, humor? Azért vannak szerethető függőségeink is?
Szerinted Jézusnak milyen addikciói voltak? A Biblia segíthet a gyógyulásban?

Mit gondol egy református püspök, egy humorista és egy alkoholizmusból kigyógyult katolikus pap mindezekről?

Akik a kérdéseket várják:
Balog Zoltán – református püspök
Fazekas György – római katolikus pap
Kovács András Péter

Facebook esemény