Laudato Si’ Teremtésvédelmi Olvasókör

„Caritas in veritate!” Valóság-alapú szeretetet!

Cél a Laudato sí’ és a Felelősségünk a teremtett világért üzeneteinek gyors, pontos megjelenítése a társadalmi közbeszédben.

A Laudato Si’ Teremtésvédelmi Munkacsoport 2016 alakult, részben a személyi átfedések és a közös működési terület révén kezdetektől együttműködik a Naphimnusz Egyesülettel, több teremtésvédelmi körrel, a Nemzeti Fenntartható Fejlesztési Tanáccsal és más környezetvédelmi civil szervezetekkel.

A munkacsoport azon elgondolás okán változtatta a nevét 2022 folyamán olvasókörré, amely szerint az ökológiai megtérés az egyén szintjén lehetséges, minden más aktivitás (program, kinyilatkoztatás) stabil tudás megléte esetén érhet el tartós eredményt. Az Egyház társadalmi tanításának, így különösen a Laudato sí’ üzeneteinek hazai terjesztése mellett az olvasókör programokat szervezés, vagy más szervezet programjaiban vesz részt, hogy megmutathassa a csoport tagjai, más egyházi közösségek és a világ számára a Laudato Si’ üzenetét.

Korábban teremtésvédelmi témákkal, fenntarthatósággal kapcsolatos cikkek megosztására működtettek oldalt, melynek cikkei 2023-tól a Tanítványok.hu oldalon érhetők el, az archívum pedig itt tölthető le.

A csoport tagjai elsősorban email listán tartják egymással a kapcsolatot. Hasznos és érdekes cikkeket osztanak meg egymással. 2022. augusztus 9-én elindult a Mindennapi Teremtésvédelem facebook oldal, melyben cikkeket, eseményeket osztanak meg.

Fontosabb mérföldkövek

  • „Nem valami szabadon választható feladat!” konferencia, 2017. szeptember 30.
  • “A hála mint a fenntarthatósági fordulat alapja” konferencia, 2018. június 16.
  • Út a fenntarthatóság felé programsorozat, 2021. március 5. – augusztus 31.
  • “Gazdagok hivatása” lelki nap, 2019. október 25.

Tervezett kiadványok

  • A hála mint a fenntarthatósági fordulat alapja – konferenciakiadvány
  • Ablakok egy fenntartható világra
  • Vallási dokumentumok az ökológiai válságról

Hasznos linkek

Mindennapi Teremtésvédelem