“Út a fenntarthatóság felé” online előadássorozat indul

Az NFFT harmadik előrehaladási jelentésének disszeminációja, a fenntarthatósági dilemma megoldó köreinek szervezése

2019. december 6-án jelent meg a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács által a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia (NFFS) 2017-2018 közötti időszakot elemző, feldolgozó harmadik előrehaladási jelentése (NFFT Harmadik Előrehaladási Jelentés). A Tanács 2015 óta minden második évben értékeli Magyarország helyzetét a fenntartható fejlődés sajátos értékrendje és szempontrendszere alapján. A NFFS-t az Országgyűlés 2013 márciusában fogadta el 2024-ig terjedő mandátummal, azaz e jelentés éppen félidőben értékeli a célkitűzések megvalósításának helyzetét. Az NFFT Harmadik Előrehaladási Jelentés kidolgozásának egyik pillére az a hét tanulmány, melyek a tudás, a természeti erőforrások, az egészség, a társadalmi folyamatok, az életpálya finanszírozás, a demográfia, és a gazdaság (növekedés, kutatás és fejlesztés, tőkeállományok, makrogazdasági egyensúly, eladósodottság) kutatási tématerületeket ölelik fel. A szakértői csoportok e területeket elemezve jutottak el olyan megállapításokra, amelyet az NFFT Harmadik Előrehaladási Jelentés egy kb. egy éves összegző munkával javaslatokba fogalmazva egyesített.

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom tagjaiként feladatunknak tartjuk, hogy felelős keresztény szakemberekként a társadalomban, a közbeszédben fontos kérdésekről indítsunk párbeszédet. Szándékunk, hogy hívő és nem hívő ember egyaránt tegyen közös otthonának megóvása érdekében. Számunkra az, hogy védelmezői legyünk ennek a minket körülvevő gyönyörű világnak „lényegi része az erényes életnek, nem valami szabadon választható feladat s nem is másodlagos szempontja a keresztény tapasztalatnak”, ahogy azt Ferenc pápa a Laudato Si’ kezdetű enciklikájában fogalmaz.

Ennek megfelelően online beszélgetés-sorozat formájában „elmegyünk” 10 magyarországi helyszínre és az Előrehaladási Jelentés országos megismertetése kapcsán beszélünk az adott város és térsége fenntarthatóságáról is. A Jelentésben olvasható és a 2017-18-as évekre vonatkozó magyarországi folyamatok alapján értékeljük a fenntarthatóság felé való országos átmenetet és meghívott előadóink pedig bekapcsolják a beszélgetésbe a helyi fenntarthatósági helyzetet. A Tanács felhívásának megfelelően nem csak az országos helyzetet értékeljük, hanem „fenntarthatósági fordulatot hirdetünk”. Mit mutatnak az országos adatok? Milyen úton jár az éppen tárgyalt település és térsége a fenntarthatóság felé való átmenetben? Milyen feladata van az önkormányzatnak, a helyi gazdasági szereplőknek és a lakosságnak ezen az úton? – ezekről a kérdésekről fogunk beszélgetni meghívott előadóinkkal.

A fenntarthatóság felé való átmenet útjának átbeszéléséhez nem elegendő egyetlen alkalom. Ezért a beszélgetéssorozat helyszíni állomása után arra bátorítjuk beszélgetésben résztvevőket, hogy folytassák tovább az átmenet útjáról való párbeszédet a fenntarthatósági dilemma megoldó köreinek szervezésével. Szervezzenek legalább még egy alkalmat, amikor a helyi kihívások és a lehetőségek ismeretében a konkrét közös cselekvésről eshet szó. Egy helyi, társadalmi összefogást sürgetünk, amelyben létrehozható a jelentésben is szorgalmazott fenntarthatósági fordulat. Örülnék neki, hogyha a beszélgetéssorozatot követően kisközösségekben, hívő és nem hívő emberek között elindulhatna egy párbeszéd, hogyan gondolkozzunk a közös otthonunkat érintő kérdésekről.

A szeminárium-sorozatunk több magyarországi településre – a járványhelyzetre tekintettel kizárólag online – viszi el a jelentést. Az adott helyszínen tartandó alkalmat általában az Egyházmegyével és egy kiválasztott világi környezetvédő civil szervezettel közösen szervezzük. Nem titkolt szándékunk, hogy a megoldásban keresztény és ateista együtt dolgozzon és közösen alakítsa ki az adott település és térsége fenntarthatósági javaslatait, együtt hajtsa végre a fenntarthatósági fordulatot.

Együttműködő partnerünk:

Támogató: