T72 a KATTÁRS-on

Sátorral és három programmal is jelen lesz a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom az idei Katolikus Társadalmi Napokon (KATTÁRS) Veszprémben.

Az MI váltja meg a világot? – Kerekasztal beszélgetés a mesterséges intelligencia lehetséges előnyeiről és veszélyeiről

Körmendy Ház – Kávézó és udvar: péntek, 16:30 -18:00

A mesterséges intelligencia a mindentudáshoz vezet? A dataizmus az új vallás? Ádám és Éva bűne hagyta ránk a csillapíthatatlan tudásvágyat? Új Bábel tornyát épít technicista kultúránk? Lehetséges tökéletesíteni a társadalmat?

Beszélgetők:

  • Dr. Fogarassyné dr. Vathy Ágnes, Veszprémi Egyetem
  • Török Bernát a NKE Információs Társadalom Kutatóintézetének vezetője
  • Megyesi Ferenc, helyettes esperes, plébános, szertartó
  • Dr. Miskolczi Barna, főosztályvezető ügyész, Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, MCC Jogi Iskola oktatója

Moderátor: Csinády Rita, a Mathias Corvinus Collegium képviselet-vezetője

Fiatalok részvétele egy gazdasági megújulásban Ferenc gazdasága fényében

Érseki Palota: péntek, 19:30

Napjaink, jólétet hirdető, de mégis lelki kiüresedést hozó gazdaságának radikális megújulásra van szüksége. Ennek érdekében hívja össze Ferenc pápa 2020-tól a világ hívő fiatal vállalkozóit és gazdasági vezetőit Assisiben, hogy fogjanak össze és alakítsanak ki egy új gazdasági struktúrát, amelyben senki sincs magára hagyva, kizsákmányolva és az embert a maga teljes testi-lelki valójában veszik figyelembe.

„A közös ház gondozása olyan erőfeszítést igényel, mely megváltoztatja az életstílust, a termelési és fogyasztási modelleket és a mai társadalmat irányító, megszilárdult hatalmi struktúrákat. Ha ezt nem teszitek, nem csináltok semmit – szögezte le a pápa. – Közösségi és intézményes vezető csoportokra van szükség, melyek magukra vállalják a problémákat.”

A fórumbeszélgetésen a KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) szakértői beszélnek egymással a Ferenc gazdasága kezdeményezésről az érdeklődő közönség bevonása mellett.

Egyházi suli – van még remény?

Körmendy Ház – Kávézó és udvar: szombat, 16:30 – 18:00

Mi az egyházi iskolák szerepe, miben különböznek az államitól? Talán a világi tananyag leadása némi keresztény körítéssel? Vagy kultúrkeresztény megközelítéssel minőségibb oktatást nyújtani, mint a többi intézmény? Esetleg hitre (is) nevel? Álomkép lenne azt gondolnunk, hogy az iskolának úgy kellene tanítania, nevelnie, hogy közben be is kapcsolja a gyerekeket (ezáltal a családokat) az egyház, a gyülekezetek szövetébe?

Beszélgetők:

  • Rubovszky Rita, a Ciszterci Iskolai Főhatóság vezetője
  • Darnai János, rk. pap, a Padányi Biró Márton Római Katolikus Iskola lelkiigazgatója
  • Schultz Zoltán, a Lovassy László Gimnázium igazgatója

Moderátor: Gyenes Viktor, a Litéri Református Általános Iskola igazgatója, minőségfejlesztési szakmenedzser

Mi a KATTÁRS?

Nemcsak egyházi dokumentumokban fogalmazódnak meg a társadalom működésével, a közjóval kapcsolatos alapelvek, de a gyakorlati megvalósításban is hangsúlyos szerepet vállalnak a keresztények: hazánkban is több ezer helyen folyik nap mint nap a csendes munka az emberTÁRSakért, a rászorulókért, betegekért, idősekért, gyerekekért. A Katolikus Társadalmi Napok (a „KATTÁRS”) keretében ezt kívánjuk minden érdeklődő számára láthatóvá tenni, s egyúttal meghívni a közös gondolkodásra és közös cselekvésre.

Már az 1932-ben alapított magyarországi Actio Catholica programjában is szerepelt, hogy évről-évre nálunk is rendezzenek szociális hetet. Egy 1937-es győri rendezvényre is találni utalást. Ugyanakkor több forrás, köztük a Magyar Kurír is, beszámol az 1938. június 25. és július 1. között budapesti szociális hétről, amelyet a papság számára rendeztek. E szociális hét megnyitójában Glattfelder Gyula csanádi püspök buzdította a papságot a katolikus szociális mozgalmak (mint például a KALOT és a KALÁSZ) támogatására és figyelmeztetett a nyilas demagógia veszélyeire. A szociális hét résztvevői előadásokat hallgattak a mezőgazdasági és az ipari proletariátus helyzetéről, a magyar szociális intézményekről és törvényekről, az egyház szociális tanításáról, valamint a magyar hivatásrendi mozgalmakról. Meglátogattak szociális intézményeket és megtekintették a nemzetközi karitász kiállítást.

Forrás: kattars.hu

A színpadi programok megvalósításában együttműködő partnerünk: