Páloskert

A mindennapi gondok, nehézségek közepette mindnyájunknak szükségünk van megállni egy pillanatra, távol a város zajától, stressztől, rohanástól. A Gálosfa településen található Páloskert 10 hektárnyi területen nyújt lehetőséget családoknak, közösségeknek, táborozóknak aktív pihenésre, kikapcsolódásra, munkára, természet közeli élményre. A hatalmas területen számos feladat van, amit az itt élő család nem bír önállóan elvégezni: mezőgazdálkodási feladatok, veteményesek telepítése, fenntartása, régi épületek elbontása és újraépítése, helyi patak mederrendezése, valamint egy közösségi tér építése is folyamatban van. Az itteni tevékenykedés legnagyszerűbb érzése látni, ahogyan egy közösségként, kézzel fogható értéket teremtünk, hatalmas örömet okozva ezáltal a területet fenntartó családnak és valójában saját magunknak is. A közös munka, együttműködés, az esti tábortűz kitűnő lehetőség kapcsolatok, és akár szorosabb barátságok kialakítására, de sokak számára az önmagukban való elmélyülés, és a munkára való koncentrálás is megnyugvást jelent. A környéken számos kirándulási lehetőség van, valamint a közelben lévő Zselici csillagvizsgáló is rendkívül érdekes látnivaló, bár az eredményes munkavégzés után, a helyben tartott társasági programok szorosabbra fűzi a kapcsolatokat és mindenkiben kellemes emlékeket rögzít.  Az itt töltött idő után eddig mindenki testi-lelki feltöltődéssel, és megújult erővel tért vissza a mindennapokba, és azóta is vissza-vissza térnek a Páloskertbe

A „Páloskertet” jelenleg a „Családokért és Közösségekért Alapítvány” üzemelteti, igazgatja és próbálja fejleszteni. Több, kisebb és nagyobb fejlesztési projekt zajlik egymással párhuzamosan. A legutóbbi nagyobb vállalkozás a 4-5 éve elindított közösségi tér kialakítása. Ebbe a munkába kapcsolódott be a T72 Mérnökkör. Az együttműködésnek köszönhetően elkészült a Közösségi épület („Filagória”) magasépítési terve, és 2020 januárjában építési engedélyt kapott az épültet. (Építész- tervező: Mede Zsuzsanna, LIMA DESIGN Kft.)

A Páloskertet üzemeltető alapítvány célja, hogy nyártól a Gálosfára érkező csoportok – segítőkész fiatalok, lelki gyakorlatra érkezők stb. – birtokba vehessék a „Filagória”-t különböző közösségi programokra.

Programfelelős: Major Gábor (T72 Mérnökkör)

Részletek: www.paloskert.hu

A program 2022 folyamán lezárult.