Ötven évvel a “Növekedés határai” után

50 éve jelent meg „A növekedés határai” címmel a Római Klub azóta emblematikussá vált jelentése, melynek egyik központi gondolata volt, hogy véges fizikai térben a végtelen fizikai növekedés nem fenntartható. Az emberiség mégis ezzel próbálkozik. Mik a tendenciák, és mi várható? Melyek a kívánatos jövőképek, és hol tud segíteni a rendszergondolkodás és a modellezés? Mi az álló- és alkalmazkodóképesség közti különbség? Mi a tanulság, milyen lehetőségeink vannak? Erről tartott konferenciát a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom és Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia a Párbeszéd Házában 2022. szeptember 28-án. Az előadók a Balaton Csoport tagjai voltak.

A konferenciát P. Vízi Elemér a jezsuita rend magyar rendtartományának provinciálisa és Zlinszky János az NKE egyetemi docense nyitották meg. Dennis Meadows üzenete után Justine Braby “Tapasztalatok a társadalmi tőke ellenálló képességének kiépítésével kapcsolatban” című előadásában olyan szociális projektekre és kezdeményezésekre hozott példákat, amelyek egyik eredménye a fokozott ellenálló képesség. (Még akkor is, ha “nem szándékosan”, még akkor is, ha a projekt fő irányvonala valami más volt.)

A konkrét esetek, történetek meghallgatása után Anupam Saraph elemzőbben mutatta be a rugalmasság (vagy annak hiánya) mögött álló rendszert. Ez egyben bepillantást nyújt a rendszerszemléletű megközelítésbe és a modellezésbe általában, még ha csak emlékeztetőül vagy jelzésként is.

Pintér László válogatott példákon keresztül jelzi, hogyan változott a globális természeti tőke az elmúlt időszakban, hogyan ítélhetők meg a feltételek és az állapot. Majd rátért arra a kérdésre, hogyan lehet a (általános) ellenálló képességet elősegíteni/építeni, célzottan, rendszerszintű természetalapú megoldásokkal.

A rezilienciáról hallottak fényében Bert de Vries emlékeztet minket a Növekedés határai könyv üzeneteire és azok sorsára, a jelenre érvényes tanulságokra, valamint a fenntarthatóság/stabilitás/reziliencia összefüggéseire. Szélesebb értelemben a “világ jövőjéről” is beszélni fog, és az előadás nagyobbik részét ennek a témának szentelte.

A vitát követően fél hatkor zárult a konferencia.

A teljes anyag megtekinthető.

Fotó: Pulai Zsolt

Támogató: