Lezárult az Út a Fenntarthatóság Felé programsorozat

Lezárult az Út a Fenntarthatóság felé online konferenciasorozat, melyet a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom indított idén márciusban. Hat kiemelkedően fontos helyszínre sikerült eljutni két hónap alatt: Kaposvár, Vác, Miskolc, Győr és Pécs után a fővárosban zárult a konferenciasorozat.

A vírushelyzet miatt sajnos csak interneten keresztül találkozhattak a neves előadók, a hallgatóság és a meghívott médiumok munkatársai. Ez azonban nem akadályozta meg a hasznos eszmecserét és a jó kapcsolatok kialakítását helyi és országos szinten.

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom azzal a céllal indította el online konferenciasorozatát, hogy megismertesse az NFFS Harmadik Előrehaladási Jelentését. Az előadók és a résztvevők együtt értelmezték, elemezték a jelentés tartalmát, és megpróbálták azokat a helyi viszonyokra alkalmazni. Mint ismeretes, az Országgyűlés 2013 márciusában 2024-ig terjedő mandátummal elfogadta Magyarország Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégiáját. A készítő Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács az Országgyűlés döntésének megfelelve 2015 óta minden második évben értékeli Magyarország helyzetét a fenntartható fejlődés sajátos értékrendje és szempontrendszere alapján.

Az NFFT Harmadik Előrehaladási Jelentés kidolgozásának egyik pillére az a hét tanulmány, amelyek a tudás, a természeti erőforrások, az egészség, a társadalmi folyamatok, az életpálya-finanszírozás, a demográfia és a gazdaság (növekedés, kutatás és fejlesztés, tőkeállományok, makrogazdasági egyensúly, eladósodottság) kutatási tématerületeket ölelik fel. A szakértői csoportok e területeket elemezve jutottak el olyan megállapításokra, amelyet az NFFT Harmadik Előrehaladási Jelentés egy kb. egy éves összegző munkával javaslatokba fogalmazva egyesített.

Az online konferenciasorozat során a beszélgetéseket a Mozgalom egyházmegyei székhelyekre szervezte. Ám minden helyszínre jellemző volt, hogy nem csupán a egyházmegyei székhely, hanem annak térsége és az adott megye fenntarthatósági folyamatait is elemezték a résztvevők. Ezekre egyben megoldási javaslatokat is kerestek.

Az eseményeket az is különlegessé és egyedivé tette, hogy hangsúlyos szerepben hívő embereket is meghívtak, hogy a közösen feltárt problémák megoldásának lelki támogatást is adjanak. A cél ezzel az volt, hogy a sorozat végén minden érintett érezze közös otthonunk gondozásának feladatát. A beszélgetések során a résztvevők keresték a feladatban szervezőként és közösségben közreműködő helyi önkénteseket is. A mozgalom nem titkolt célja ugyanis az volt, hogy a beszélgetést követően támogassa a helyi megoldókörök, az ún. fenntarthatósági dilemma megoldóköreinek kialakulását és további munkáját.

A konferencia előadói között elismert szakembereket üdvözölhettünk, mind az egyházi, mind az egyetemi, önkormányzati, illetve civil szférából. Állandó előadóink, Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára és Kükedi Zsolt, a Tanács állandó delegáltja mellett minden helyszínen helyi szakemberek is csatlakoztak a konferenciához. Kaposvárról Kovács Katalint, Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata Városüzemeltetési és Környezetfejlesztési Igazgatóságának igazgatóját és Prof. Dr. Tóth Gergelyt, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem tanszékvezetőjét, a KÖVET főtitkárát tisztelhettük az előadók sorában. Vácott Kiszel Vilmos, a Göncöl Alapítvány elnöke tartott izgalmas előadást. Miskolcon Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke, Gyulai Iván, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke, intézményigazgatója, valamint Demeter Zoltán, a Zöld Akció Környezetvédelmi Egyesület elnöke értékes gondolatait hallhattuk és vihettük magunkkal.

Győrött két településvezető is mutatott be egészen konkrét fenntarthatósági fejlesztéseket. Laki György, Kajárpéc és Völfinger Béla Pápateszér polgármestere remek példákat állítottak a résztvevők elé. Lajtmann Csaba az Éghajlatvédelmi Szövetség elnökeként tartott előadást, Rosta S. Csaba pedig a 10 millió fa győri közösségének képviselőjeként vett részt a konferencián. Pécsett Sebestyén Attila, a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési Osztályának vezetője, Farkas Judit, a PTE BTK Néprajz-Kulturális Antropológia Tanszékének egyetemi docense és Radnóti Zsolt, a Pécsi Kosár Közösség szervezője hozott remek példákat a fenntarthatóságra. Utolsó helyszínünkön, a fővárosban Nobilis Márió római katolikus pap, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület vezetője és Nemes Gábor, a Zöld Kör szakosztályvezetője tartottak hihetetlenül érdekes előadásokat.

Ezúton is szeretnénk mindannyiuknak köszönetet mondani, hogy jelenlétükkel megtisztelték programunkat, hiszen szaktudásukkal emelték a konferenciasorozat színvonalát és sikerét, elősegítve ezzel a közös gondolkodást!

Mizsei Bernadett

Támogató: