Lélekképek böjt idején

A t’ARS Keresztény Képzőművészeti Műhely „Lélekképek” címmel rendezett kiállítást az Agóra Veszprém Kulturális Központ kiállítótermében.

Mind a kiállítás, mind a megnyitó terveink szerint picit eltért, eltér a megszokottól. A kiállítás időpontja nagyböjtben van, így szerettük volna a megnyitót, a képek témáját, sőt, a teret is úgy alakítani, hogy segítse a betérőt a nagyböjti időszakot lelki felkészülésként megélni.

Ezzel a kiállítással is szeretnénk minél több embert megszólítani, a helyszín miatt most különösen a Veszprémben és környékén élőket.

Interaktív teret alakítottunk ki közösen. A terem négy oldala négy gondolatot, ’kapcsolódást’ jelenít meg; kapcsolódás a világhoz, kapcsolódás önmagunkhoz, kapcsolódás egymáshoz, és kapcsolódás Istenhez. A kiállító művészek alkotásaikkal ezeket a témákat jelenítik meg a maguk egyedi látásmódjával.

A kiállítást az alkotók, azaz mi magunk nyitottuk meg. Szétszóródva a teremben minden festő egy általa kiválasztott festménye mellé állt és személyes gondolatokat osztott meg a jelenlévőkkel, akik mindig a beszélő köré csoportosultak, dinamikussá varázsolva a teret. A beszédek közötti, illetve a nyitó és záró dallamokat, zenét is alkotóközösségünk tagjainak köszönhettük.

A teremben elszórva székek, babzsákfotelek vannak elhelyezve, a bejárat mellett kis kártyákon kérdések találhatóak, amiket elolvasva a látogató elmélkedhet, gondolkodhat a ’válaszon’. Persze egyáltalán nem a válasz a lényeg, hanem a befelé figyelés, hogy egy kis időt szánjunk magunkra, az elcsendesedésre, a megpihenésre…

Bízunk benne, hogy a kiállítás időtartama alatt még sokan el tudnak menni megnézni a festményeket, közben – akár a kérdések segítségével – közelebb kerülhetnek önmagukhoz, másokhoz, Istenhez.

Lőrincz Krisztina