Fiataloktól fiataloknak a fenntarthatóságról

Fiataloktól fiataloknak a fenntarthatóságról, címmel október 28-án rendezték meg a Boldogság közgazdaságtana II. konferenciát a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán a KETEG és Hetvenkét Tanítvány Mozgalom szervezésében.

Az előadások túlnyomó többségében fiatal előadók beszéltek a fenntarthatóságról egy-egy aspektusból a szenior előadók tapasztalataikat adják át az elsősorban fiatalokból álló hallgatóságnak. A szervezők szándéka az volt, hogy reményt adjanak a fiataloknak a mai helyzetben, bemutatva utakat, projekteket, szemléletet, amely létre tudná hozni a fenntartható világ egyensúlyát.

A konferencia kiemelt előadója Áder János, köztársasági elnök volt, aki mintegy védnökéül szolgált a fiatalokról szóló konferenciának. Előadásában a Föld állapotát mutatta be, kiemelten a víz, levegő, klíma témáját, s utakat mutatott be a fenntartható élet felé. Másik kiemelt, szenior előadónk Charles Wookey, az Oxfordi Egyetem professzora és egyben a Blueprint of Better Business mozgalom alapítója volt. Wookey példákat mutatott be arra nézve, hogy nagy, globális vállalti szereplők hogyan tudják alkalmazni a Blueprint mozgalom elveit, tudnak figyelemmel lenni a fenntarthatóságra. Szép példája volt a fiatal és idős generációk együttműködésének Kocsis Krisztina előadása a Blueprint mozgalomról, aki a BCE mesterszakosaként szakdolgozatát a Blueprint mozgalomról írta, így Wookey előadását Krisztina előadása vezette be. Kocsis, Wookey és Áder János előadásai után a fiatalok előadásai következtek, Babics Máté (PPKE) a klímajogról, Tóth Eszter (Debreceni Egyetem) a Fair Trade-ről, Póka Patrik (EKKE) a Tiszató fenntartható turizmusáról beszélt.

Az ebédszünet után Zlinszky János – a Laudato Si alapján – az eddig elért és elérendő fenntarthatósági célokat ismertette. A konferenciát három fiatal előadó előadása zárta: Kocsev Bence a növekedés problémáit feszegette a szociális piacgazdaság elveinek alapján, Varga Péter matematikus fiatal pályakezdő a mesterséges intelligencia alapjait és energetikai összefüggéseit mutatta be, s végül, a témák színesítéséül ifj. Heimann Zoltán beszélt a borászat és fenntarthatóság lehetségességéről, saját vállalkozói példája alapján.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap és a Habsburg Alapítvány támogatta.