Elindult a Tanítványok.hu oldal

2023. január 18-án elindult a Tanítványok.hu oldal. A honlapot azzal a céllal hívta életre a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom, hogy az egyházhoz köthető civil szervezetek (egyesületek, alapítványok), keresztény közösségek és lelkiségi mozgalmak hírei, az egyház társadalmi tanításával kapcsolatos és keresztény lelkiséggel kapcsolatos írásai egy közös kommunikációs felületen jelenhessenek meg.

A honlap címét Torma-Hasza Mónika, Szombathelyen élő evangélikus lelkész bocsátotta a mozgalom rendelkezésére 2023 januárjában.

Az oldal nem előzmények nélküli, létrehozásával több különálló weboldal tartalma került közös felületre. A már meglévő írások három fő téma szerint kerültek az új felületre: Hírek, Társadalmi tanítás és Elmélkedés.

Hírek a tanítványok.hu oldalon

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom egyik célja

az egyházi és civil szervezetek összefogásának elősegítése, ezen szervezetek élő hálózatának kiépítése. Létrehozni és működtetni egy katolikus társadalmi civil központot, mely teret ad a közös gondolkodásnak és a párbeszédnek.

Ennek jegyében indult, és került első ízben adásba 2021. január 16-án a Katolikus Rádióban a Civil percek című hírblokk, amelynek írott változata egy blog oldalon volt olvasható. A szombat reggelente műsorba kerülő ötperces hírösszefoglalóban a különböző szervezetek hírei és eseményeinek beharangozói kapnak helyet. A hírek tanítványok.hu oldalon is elérhetők a Hírek rovatában, de itt azok az egyedi hírek is megjelennek, melyeket a civil szervezetek tesznek közzé.

Tovább a Hírek rovatra >>

Az Egyház társadalmi tanításának hirdetése

A mozgalom 2018-ban a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával hozta létre a laudatosi.72tanitvany.hu oldalt. Ez a honlap kezdetben kizárólag a 2017-ben lezajlott “Nem valami szabadon választható feladat” konferencia előadásainak elérését szolgálta, majd idővel teremtésvédelmi híroldallá nőtte ki magát, ahol fenntarthatósággal, teremtésvédelemmel kapcsolatos cikkek, események ajánlói kaptak helyet. Idővel szükségessé vált egy olyan weboldal indítása, mely a teremtésvédelmen túl más fontos témákkal kapcsolatos írások elérését is lehetővé teszi. Így érkeztünk el 2020 végéhez, amikor laudatosi.72tanitvany.hu oldal cikkei átkerültek a tanítványok.hu oldalra, így teremtve meg a szakmai munka során létrejövő tartalom publikálásának lehetőségét, és járul hozzá

a katolikus egyház társadalmi üzenetének minél szélesebb körben történő terjesztéséhez.

Tovább a Társadalmi tanítás rovatra >>

Elmélkedés – tanítványok írásai

Az induló tanítványok.hu Elmélkedés rovatba, a mozgalom oldalán megjelent írások, elmélkedések kerültek, mintegy publikációs lehetőséget biztosítva ezzel az alkotókedvű tanítványok gondolatai számára. Fontos feladat az alkotók számára publikáció felület biztosítására, hogy a mozgalom ezzel is segítséget nyújtson

az egyházon belüli horizontális és vertikális kapcsolatok építéséhez, és újszerű kommunikációs csatornák kialakításához.

Tovább az Elmélkedés rovatra >>

Így jött létre a tanítványok.hu, ahol valamennyi egyházhoz köthető civil szervezet, keresztény közösség és lelkiségi mozgalom megjelenhet, ezzel segítve a többi szervezet ismertségének növekedését.

Az idézetek a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom alapító okiratból származnak.