Dolgok továbbgondolásra

Dolgok továbbgondolásra

Túl van a tizedik alkalmon is a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom közéleti klubestje, a Részigazság Klub. Az ötletgazdával, beszélgetettünk a klub múltjáról, témáiról és a további tervekről.

 T72: Honnan jött a Részigazság Klub gondolata?

Puchard Zoltán: Mi, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom szervezői, résztvevői szeretnénk, hogyha lenne egy olyan klub, ahol izgalmas közéleti kérdésekről esne szó, ahol a témákat eltérő szemszögből, különböző oldalról megvilágítva látnánk.

Magának a Mozgalomnak az elindítása Erdő Péter bíboros úrtól származik, aki a Háló Egyesület vezetőitől azt kérte két évvel ezelőtt, hogy legyen egy olyan mozgalom, ahol a katolikusok egymással szót érthetnek, illetve párbeszédet folytathatnak különböző felekezetekkel, nem hívőkkel. Mindezt úgy, hogy mindenki a maga szakterületén, munkahelyén, szakmájában képviselje a keresztény értékeket. A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom így 15 szakterületen, illetve témakörben indult el (pl. Család munkacsoport, Mérnökkör, Egészségügyi munkacsoport stb.), de úgy gondoltuk, hogy szükség lenne egy olyan helyre, ahol a különböző területeken, témákon dolgozók egymással találkozhatnának.

A Részigazság Klubban olyan témákat szeretnénk előhozni, amik aktuálisak, s mi katolikusok, keresztények, fontosnak tartunk. Sokszor már a kérdés felvetésénél tematizálja a gondolkodásunkat a média, a világ, ami körülvesz minket. Mi szeretnénk feltenni a saját kérdéseinket, felvetni a saját témáinkat, s kicsit kilépni a transzcendens felé.

T72: Mióta működik a Részigazság Klub?

PZ: Jelenleg a 2. szezonját éljük, és természetesen sokat tanulunk a korábbi alkalmakból. Amikor a klubot kitaláltuk, azt gondoltuk, hogy bár a Jóistennél ott az objektív igazság, de mi mégis csak “tükör által, homályosan” látunk. Így a különböző kérdéseknek többféle megvilágítása lehet, több oldalról is lehet közelíteni ugyan ahhoz a témához. Sokszor egymással látszólag szót nem értő emberek is – úgy tűnik – nem radikálisan mást gondolnak a világról, hanem a valóság egy más szegmensét tartják fontosnak. Úgy jellemezhetném ezt, mint mikor a sötétben egy elefántot tapogatunk. Aki az ormányát fogja, az teljes meggyőződéssel állítja, hogy ez egy óriáskígyó. Aki a lábát szorongatja pedig azt, hogy ez egy oszlop. Akinek a füle jutott a kezébe, az egy óriási legyezőben gondolkodik stb. De attól az elefánt még létezik. Ami a részek komplexitásából következik.

Amikor a Részigazság Klub vendégeit, a beszélgetéseket szervezzük, tervezzük, a célunk, hogy a valóság különböző részeit a figyelmünk középpontjába állító szakértők, közéleti személyiségek legyenek a beszélgető társaink. Innen a Részigazság Klub elnevezés. A célunk nem az, hogy a beszélgetések végére a végső igazságot kimondjuk, hanem az, hogy felvetett témákat együtt, vagy külön-külön otthon, de továbbgondoljuk.

T72: Van neked személy szerint kedvenc Részigazság Klubod, vagy olyan tematika, ami különösen közel áll hozzád?

PZ: Nagyon sokat várok a januári alkalomtól, amikor az e-kultúra, illetve digitális világról fogunk beszélni, hogy milyen előnyöket, illetve hátrányokat hozott az életünkbe az internet, az okostelefon, a socialnetwork. Én nagyon kíváncsian várom, hogy ebből a beszélgetésből majd mi csúcsosodik ki.

Számomra nagyon érdekes volt a legutóbbi Részigazság Klub, amikor a nők szerepéről, társadalmi helyzetéről, abortuszról, gyerekvállalásról, a család értékeiről esett szó. Frivaldszky Edit, az Emberi Méltóság Központ igazgatója és az Együtt az Életért Egyesület elnöke beszélgetett Karafiáth Orsolya költőnővel. Ez a beszélgetés arra is remek példa volt, hogy eltérően gondolkodó emberek is tudnak párbeszédet folytatni, eltérő értékek mentén vitatkozni, illetve megtalálni a közös pontokat. Nagyon érdekes téma és neves beszélgetők lesznek november 9-én az S4-ben. Elfogadta meghívásunkat Navracsics Tibor és Beer Miklós püspök úr is. A téma pedig a kereszténydemokrácia lesz.

T72: Hogy látod a Részigazság Klub jövőjét néhány éves távlatban?

PZ: A témák kifogyhatatlanok, hisz a világ olyan gyorsan változik, hogy mindig lesznek újabb kérdések. Nyilván vannak témák, amikben keresztényként egyértelmű az álláspontunk, ilyen például az abortusz kérdése. Mások, mint például az e-kultúra esetében egészen más a helyzet. Reményem, álmom a Részigazság Klubról, hogy igazi találkozóponttá válik, szélesebb törzsközönséggel, ahol ezek a beszélgetések továbbgondolásra sarkallnak. Azt szeretnénk megláttatni a jelenlévőkkel, hogy klisék, sémák helyett minél inkább elgondolkozzanak, megkeressék a saját válaszaikat.