A család ökológiája és az integrált fejlődés

Magyar küldöttek is részt vettek az Európai Katolikus Családi Egyesületek Szövetségének ülésén

2021. október 25. és 27. között az Európai Katolikus Családi Egyesületek Szövetsége, vagyis a FAFCE-tagok Európa minden szegletéből a franciaországi Strasbourgban gyűltek össze, ahol konferenciára, eszmecserékre és magas szintű találkozókra került sor.

Vincenzo Bassi, a FAFCE elnöke kijelentette: „Nem létezhet fenntartható fejlődés generációk közötti szolidaritás nélkül. És nem létezhet generációk közötti szolidaritás a nemzedékek közötti egyensúly nélkül. Nagyon örülünk ennek a találkozónak, amelyen végre ismét személyesen találkozhattak Európa legnagyobb keresztény családi civil szervezeteinek képviselői. A család szervezetek a magány, korunk igazi betegsége elleni küzdelem eszközei.

25-én este a FAFCE a Katolikus Nőszervezetek Világszövetségével (WUCWO) és a Szentszék az Európa Tanács mellett működő Állandó Missziójával közösen konferenciát szervezett „A család ökológiája és az integrált fejlődés” témájában. A rendezvényt Főtisztelendő Marco Ganci, a Szentszék Európa Tanácshoz delegált állandó megfigyelője és Maria Lia Zervino, a WUCWO elnöke nyitotta meg, mintegy 50 résztvevőt offline, köztük 4 nagykövetet, és körülbelül további 150 személy online üdvözölve. A hibrid rendezvényt az Amoris Laetita Családi Év alkalmából indították útjára, hogy felidézzék a család fontosságát az integrált fejlődésben. A család valóban az oktatás első helye, ahol a gyerekek megtanulják a Teremtés értékét, különös tekintettel annak szépségére, ahogyan a férfiak és nők egymást kiegészítik, az életet befogadják, és annak az örömteli felelősségét, hogy mindezt ingyen kínálják, ajándékként közösségeinknek a fenntartható jövőért.

A rendezvényen különböző nézőpontok jelentek meg, a lelkipásztorkodástól elkezdve, amit Marton Zsolt váci püspök tolmácsolt, aki a Magyar Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke a családok konkrét tapasztalatáig, őfennsége Habsbourg-Lotaringiai Kathleentől, aki határozott tanúságtételt tett anyaként és Habsbourg-Lotaringia főhercegnőjeként, valamint Prof. Giovanna Rossi közreműködése, aki a Nonni 2.0. nevű szervezettel az olasz nagyszülőket képviseli a FAFCE-n belül. Jean Paillot úr, aki a Katolikus Családi Egyesületek Szövetségének elnöke a franciaországi Strasbourgban, ismertette a családi egyesületek híd szerepét ezen szereplők között. Az eseményt a FAFCE elnöke, Vincenzo Bassi úr zárta, emlékeztetve a családok gazdasági, társadalmi és kulturális szerepére Európa jövője szempontjából, amely megoldást jelent az erősödő európai demográfiai télre.

A konferencia ide kattintva elérhető

Az este alkalom volt arra is, hogy megünnepeljük a szövetség számára mérföldkőnek számító eseményt, Antoine Renard, a FAFCE tiszteletbeli elnökének kitüntetését, amelynek keretében a Nagy Szent Gergely-rend lovagjává nyilvánították. A rövid, de jelentős ceremóniát Főtisztelendő Marco Ganci vezette, aki hangsúlyozta Renard úr szolgálatának szellemét az egyház, a családszervezetek és a közjó érdekében.

Másnap, 2021. október 26-án a FAFCE tagjai elfogadták a „Családok a fenntartható és integrált fejlődésért” című elnökségi határozatot, amelyben felkérik az európai intézményeket és a nemzeti kormányokat, hogy tegyenek intézkedéseket politikájuk fenntarthatósága érdekében, a családok szerepének felismerésén keresztül. Kiemelten felhívták a figyelmet a családok szabadságának biztosítására, hogy a lehető legjobb körülmények között és akadályok nélkül élhessék gyermekeik és teljes közösségük integráns fejlődésének örömteli felelősségét, valamint a nemzedékek közötti pozitív párbeszédben.

2021. október 27-én a FAFCE tagjai örömmel üdvözölték online Őexcellenciáját Főtisztelendő Leo Cushleyt, St Andrews Edinburgh érsekét és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) Család- és Életbizottság elnökét. A skóciai családok helyzetéről és a CCEE jövőbeni családdal kapcsolatos munkájáról beszélgettek, ami a FAFCE és a CCEE között nemrég aláírt egyetértési nyilatkozat keretében valósul majd meg.

Ezen a testületi ülésen két új szervezet, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom (Magyarország) és a Welcome of Life egyesület (San Marino) nyújtotta be hivatalosan tagsági kérelmét a Szövetséghez való csatlakozásra.

Végül, de nem utolsósorban Angelika Weichsel Mitterrutznert, a dél-tiroli katolikus családok egyesületének elnökét (Olaszország) megválasztották a FAFCE második alelnökévé. Mostantól vele egészül ki a Szövetségi Iroda, amelynek tagjai: Vincenzo Bassi elnök (Olaszország), Antoine Renard tiszteletbeli elnök (Franciaország), Cornel Barbut, első alelnök (Románia) és Alfred Trendl pénztáros (Ausztria).

A következő FAFCE Elnökségi Ülés 2022 májusában Magyarországon lesz.

Forrás: fafce.org, fordította: Molnár Sarolta

Fotó: Dabóczi Kálmán

Mellékletek