2023-as év beszámolója

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalomban, vagy vele együttműködésben 11 munkacsoport, illetve szakmai műhely volt jelen 2023-ban. A Mérnökkör több Mérnök Találkozót rendezett az S4-ben, az Egészségügyi Munkacsoport a hagyományokat folytatva számos minikonferencia társszervezője volt. A t’ARS – Keresztény Képzőművészeti Műhely kiállításai az Ars Sacra Fesztivál keretében a Szent István balizikában és a Tihanyban (Rege Galéria) voltak láthatók, további aktívan részt vettek a nemzetközivé vált „Ki számomra Szent József?” alkotói pályázat szervezésében, amelynek hazai díjazottjai is voltak a Brüsszelben megrendezett kiállítás és díjátadón.

A Bízd Rá Magad! Szerkesztői Közössége, a Reménykör, a Közösségek.Hu Csapata, a KETEG Alumni Közösség és a HEGY Hittel Az Egyetemen Keresztény Gólyatábor szervezői a Mozgalommal együttműködve, önállóan folytatták tevékenységüket. A Laudato Si’ Teremtésvédelmi Olvasókör tagjai levelezőlistán osztották meg a számukra és a közösség többi tagja számára érdekes információkat. A Pedagógus Műhely vezetői magja meghatározó szerepet játszott abban, hogy az egyházi iskolák az oktatás számára igen turbolens évben is a lényegi küldetésükre tudjanak koncentrálni. A Huszonötnegyven:Est, ifjúsági csoport  tevékenysége a közösségben rejlő erőforrások megosztását valósította meg a 2023-as évben.

Együttműködések, nyilvános megjelenések

Az elmúlt évben a Mozgalom szervezőként, tartalomszolgáltatókén, vagy segítőként szmáor konferencián és nagyrendezvényen részt vett. A teljesség igénye nélkül ezek közül kiemelkedik az V. Keresztény Vállalkozói Konferencia, a FAFCE nemzetközi kongresszusai, A keresztény egyházak missziója a XXI. században című konferencia, a Keresztény Civil Szervezetek Országos Fóruma, a Hitvédelmi konferencia, Generációk között családkonferencia.

A Karizmák Ünnepén több más civil szervezettel együtt vártuk az érdeklődőket a sátrunkba. Elmondhatjuk, hogy a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom sátra a karizmák ünnepe volt a Karizmák Ünnepében, mert a Mozgalom mellett a Charta XXI, a Dorkász Szolgálat, a Fiatalok az Élet Szolgálatában, a KALÁSZ, a KETEG, a Mária Rádió és a Szent András Evangelizációs Iskola munkatársait igent mondtak a meghívásunkra és közösen mutattuk be szolgálatainkat. Ősszel három nap át jelen voltunk a Katolikus Társadalmi Napokon (KATTÁRS) Veszprémben, ahol három kerekasztalbeszélgetés szervezésében is részt vettünk. A tanítványok közül többen részt vettünk a nemzetközi imádságon, amit az Actio Catholica Nemzetközi Szervezete kezdeményezett.

A Katolikus Rádióban heti rendszerességgel számolunk be a hit alapú civil szervezetek híreiről, ajánljuk eseményeiket. A Magyar Tudományos Akadémia támogatásával folytatódott a Gaudeamus közkoktatási portál tartalomszolgáltatása. Elindult a Tanítványok.hu portál is, ahol a hit alapú civil szervezeteket hívjuk közös tartalommegosztásra. Folytatódtak a Részigazság Klub közéleti beszélgetős, vitaestjei, és nagyon érdeklődés mellett fejlődik a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány és a Szólj be a papnak! Egyesület együttműködésével és finanszírozásával megvalósuló nyílt, interaktív beszélgetősorozat.

Események

2023. január 25.: Pedagógus Műhely, házigazda, Rubovszky Rita.

2023. február 6.: „Klímahiszti a teremtésvédelem?” címmel közéleti beszélgetés a Szólj be a papnak! rendezvénysorozat keretében, Budapesten.

2023. február 17.: Gazdagok hivatása Műhely megbeszélés a Máltai Szeretetszolgálat Fény utcai adományboltjában, kávézójában.

2023. február 19.: A Házasság Hete alkalmából a Bízd Rá Magad! szervezésében „Boldogan élnek, míg meg nem halnak” címmel pódiumbeszélgetés Papp Miklós morálteológus, valamint a Krúdy és a Dabóczi házaspárral Zsuffa Tünde író moderálása mellett.

2023.február 20.: Részigazság Klub „A magzat szívhangja és az állam törődése” címmel az S4 HÁLÓ Kulturális Központban.

2023. február 23.: Vezetői megbeszélés a Mozgalom vezetősége számára.

2023. február 28.: Kommunikációs Workshop az Ifjú Lámpások (Jeunesse Lumière) Katolikus közösség számára Dabóczi Kálmán (T72, elnök) vezetésével.

2023. március 3-4.: Részvétel és segítség a GLS Nemzetközi Vezetői konferencián.

2023. március 8.: A MAUT főszervezésében megrendezett Scharle Péter emlékülésen a Mozgalom képviseletében Nyíri Szabolcs (T72 Mérnökkör) tartott megemlékezést.

2023. március 17.: KEVE (Keresztyén Vezetők és Üzletemberek Társasága) Online Üzleti reggeli keretében Scharle Péter megemlékezés (Dabóczi Kálmán, T72 elnök).

2023. március 21.: A Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége által szervezett CsaládEgyetem programsorozatában szabad egyetem jellegű, egész estét előadás és beszélgetés a „Egyensúlyvesztés, kiégés, megújulás” címmel.

2023. április 21.: Zlinszky János (T72 Teremtésvédelem) szakmai búcsúztató konferencia az Országház Felsőtermében.

2023. április 21.: Idősellátással kapcsolatos konferenciát szervezett az Mozgalom Egészségügyi Munkacsoportja.

2023. április 27.: Aktív jelenlét az V. Keresztény Vállalkozói Konferencián „Kerekasztal-beszélgetés: keresztények a vállalkozásokban” címmel. Résztvevők: Kiss Ulrich SJ, Bedő Imre, Gugg Zsolt, Dr. Dabóczi Kálmán.

2023. május 2-4.: A FAFCE (Katolikus Családszervezetek Európai Szövetsége) elnökségi ülésén az MKPK Családbizottság és Hetvenkét Tanítvány Mozgalom képviselete, előadás és országbeszámoló tartása.

2023. május 5.: „Az anyaméh gyümölcse jutalom?” címmel közéleti beszélgetés a Szólj be a papnak! rendezvénysorozat keretében.

2023. május 8.: Vezetői megbeszélés a Mozgalom vezetősége számára.

2023. május 11.: Pulai Zsolt, a 72 Tanítvány Mozgalom Alapítvány kuratóriumának elnöke képviselte a Mozgalmat „A keresztény egyházak missziója a XXI. században” című konferencián.

2023. május 11.: Részvétel a Keresztény Civil Szervezetek 25. Országos Fórumán az Országház felsőházi termében.

2023. május 12.: A Katolikus Rádió Civil Percek műsora, a Mozgalom szerkesztésében a 100. adását ünnepelte. Ezt követően pár hónapos szünet után 2023. őszén indult újra az adás.

2023. május 20.: A Krisna-völgy 30. évfordulóján a Mozgalom képviselete és a fenntarthatósági projektek megtekintése.

2023. május 23.: Az ÉRME Junior meghívására szakmai előadás az Egyház társadalmi tanításának egyes fejezeteiről (Budapest, Dabóczi Kálmán, T72 elnök).

2023. május 27.: Részvétel az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Pasztorális Tanácsának ülésén (választott tag: Dabóczi Kálmán).

2023. május 29.: A Karizmák Ünnepén a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom mellett a Charta XXI, a Dorkász Szolgálat, a Fiatalok az Élet Szolgálatában, a KALÁSZ, a KETEG, a Mária Rádió és a Szent András Evangelizációs Iskola munkatársaival közös jelenlét és szolgálat egésznapos sátras kitelepüléssel.

2023. június 5.: Szólj be a papnak! rendezvény keretében a „Profán szentek a magyar pantheonban” címmel közéleti beszélgetés a budapesti Grundon.

2023. június 7.: Vezetői megbeszélés a Mozgalom vezetői számára.

2023. június 10.: Nemzetközi ima a békéért: Az Egy perc a békéért kezdeményezéshez kapcsolódva az Actio Catholica Nemzetközi Szervezete kezdeményezésére a világ különböző tájairól online imádkoztunk együtt a békéért.

2023. június 12.: T72 Mérnökkör Találkozó az S4 Háló Kulturális Központban.

2023. június 14.: A t’ARS Keresztény Képzőművészeti Műhely „Ki számomra Szent József?” alkotói felhívása alapján hirdette meg ez év január 3-án nemzetközi pályázatát a FAFCE Európai Családszövetség. A díjátadó gálán részt vett a t’ARS is.

2023. június 16.: FAFCE Online elnökségi ülés.

2023. július 3-6.: Az I. Teremtésvédelmi Szabadegyetem Esztergomban, a PPKE szervezésében. A szervezők és előadók között a Mozgalom számos vezetője megtalálható (pl. Zlinszky János, Dabóczi Kálmán).

2023. július 18.: A Görögkatolikus Metrolpólia Családtáborban a Dabóczi Házaspár tartott előadást „Nagycsalád – Nagy kaland?” címmel.

2023. július 29.: Egyeztetés Hornung Ágnes, családokért felelős államtitkárral a Mozgalom családügyi érintettségű aktivitásairól és terveiről.

2023. augusztus 13-19.: HEGY Hittel az egyetemen gólyatáborhoz a szervezésben nyújtott szakmai segítségen túl 600e Ft pályázaton elnyert forrással járult hozzá a Mozgalom.

2023. szeptember 5.: Az IFCA (International Forum Catholic Action), az Actio Catholica nemzetközi szervezetének online kontinentális találkozója.

2023. szeptember 15.: Találkozó a FAFCCE elnökével (Vincenzo Bassi) a Demográfiai Csúcs keretében.

2023. szeptember 16.: A Szent István-bazilika lovagtermében nyílt közös kiállítása a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom művészcsoportja, a t’ARS Keresztény Képzőművészeti Műhely nyolc tagjának az Ars Sacra Fesztivál keretében. A tárlatot Martos Levente Balázs esztergom-budapesti segédpüspök nyitotta meg a résztvevőket bevonó, „t’ARSalgó” formában.

2023. szeptember 18.: „Miért és hová távoznak a fiatalok az egyházból?” címmel közéleti beszélgetés és vitaest a Részigazságklub keretében.

2023. szeptember 29. – október 1.: A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom háromnapos állandó kitelepüléssel és három kerekasztal-beszélgetés szervezésével is kivette a részét a Katolikus Társadalmi Napokon a szolgálatból, misszióból, Veszprémben.

2023. szeptember 30.: „Egyházi iskola – Van még remény?” címmel közéleti beszélgetés a Szólj be a papnak! rendezvénysorozat keretében a veszprémi KATTÁRS-on.

2023. október 1.: A Részigazság Klub keretében kerekasztalbeszélgetés a „MI lehetséges előnyeiről és veszélyeiről” dr. Fogarassyné dr. Vathy Ágnes, dr. Török Bernát, Megyesi Ferenc, dr. Miskolczi Barna részvételével a megszokottól eltérő módon a KATTÁRS rendezvénysorozat keretében, Veszprémben.

2023. október 2.: A KETEG és az MVA szervezésében a Slachta Margit Szakkollégium fiataljainak teremtésvédelmi est tartása „Fenntarthatóság! Embertelenül jó!? címmel.

2023. október 2.: „Csak magamban bízhatok?” címmel közéleti beszélgetés a Szólj be a papnak! rendezvénysorozat keretében, Budapesten.

2023. október 5.: Réthelyi Miklós „Etikai kérdésekkel foglalkozó UNESCO dokumentumok, neuroetika” c. előadása a Magyar Bioetikai Társaság és az Egészségügyi Munkacsoport közös szervezésében megvalósult minikonferenciáján.

2023. október 5.: A Hitvédelmi konferencia – a keresztény szellemiségű gazdaságról keretében Dr. Dabóczi Kálmán, a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom elnökeként tartott előadást „Reflektor és mécses – Keresztény szemmel a siker nyomában” címmel.

2023. október 12.: A DORKÁSZ Szolgálat önkéntesei számára tartott Dabóczi Kálmán workshop-ot „SZOLGÁLAT – Szívvel és ésszel… Nagylelkűség és józanság az önkéntes szolgálatban” címmel.

2023. október 16.: „5th Meeting of the Executive Network for Family Values” – Nemzetközi szakértői konferencia a családszervezetek és a családügyi szervezetek vezetőinek számára.

2023. október 17.: Generációk között címmel hagyományteremtő családkonferencia, amelynek keretében kerekasztal beszélgetésen vettünk részt a családokat érintő mélységi kihívásokról a kompgeneráció szemszögéből.

2023. október 24-26.: A FAFCE háromnapos elnökségi ülése Brüsszelben, ahol Mozgalom mellett az MKPK Családbizottságát is képviselte a Mozgalom elnöke és felesége.

2023. október 30.: A Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia (NFFT) civil konzultáció a keretstratégia megújításának irányairól, szempontjairól.

2023. október 30.: Szólj be a Papnak! rendezvénysorozat rendkívüli alkalmaként közel 250 fős részvétel mellett beszélgetés az aktív eutanázia kérdéséről Karsai Dániel, ügyvéd meghívásával. A rendezvény napokig tematizálta a legnagyobb online médiafelületeket és indította el a máig tartó gondolatcserét és témáról.

2023. október 31.: Az MCC veszprémi központjának ünnepélyes tanévnyitó eseménye, egyeztetés az MCC szakmai vezetőivel.

2023. november 6.: Civil Fórum a megújuló Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégiáról.

2023. november 13.: „Az MI váltja meg a világot?” címmel közéleti beszélgetés a Szólj be a papnak! rendezvénysorozat keretében, Budapesten.

2023. november 14-15.: A CCEE (Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa) és az MKPK Caritas in Veritate Bizottságával együtt nemzetközi közgazdasági konferenciát szervezett a KETEG támogatásával. A konferencia nyitó előadásai között szerepelt Dr. Dabóczi Kálmán előadása.

2023. november 20.: T72 Mérnökkör Találkozó az S4 HÁLÓ Kulturális Központban.

2023. november 22.: T72 Pedagógus Műhely, szakmai találkozó a Budai Szent Imre Ciszterci Gimnáziumban.

2023. november 27.: Részvétel a PPKE szervezésében a COP28 Klímakonferencia kapcsán rendezett teremtésvédelmi, fenntarthatósági konferencián.

2023. november 27.: Kerekasztal beszélgetés és vitaest a 777 blogon megjelent felhívással kapcsolatban az S4 HÁLÓ Kulturális Központban.

2023. november 29.: Részigazság Klub az NKE-vel közös szervezésben „Közel-keleti háború: igazságkeresés tragédiák sűrűjében” címmel. Meghívott vendégek voltak: Tálas Péter a NKE Stratégiai és Védelmi Kutatóintézet intézetvezetője, Fischl Vilmos evangélikus lelkész, hadtudomány (PhD) doktora és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa főtitkára. A beszélgetést Ujházi Lóránd, az NKE Vallás és Társadalom Kutatóintézet intézetvezetője vezette.

2023. november 30.: Bekapcsolódás a COP28 nemzetközi klímacsúcs idejére szervezett online imaalkalomba.

2023. december 4.: A Református Közéleti és Kulturális Alapítvány és a Szólj be a papnak! Egyesület együttműködésével és finanszírozásával 2023-ban összesen 7 beszélgetés került megrendezésre. A decemberi záróalkalom a „Mindenki függ valamitől” címmel a szenvedélyek, szenvedélybetegségek témakörét járta körbe, elsődlegesen az alkoholizmuson keresztül.

2023. december 5.: A Rege Galéria adventi kiállítása (digitális tárlat), amelyet a Veszprém-Balaton Keresztény Kultúrájáért Alapítvány, a t’ARS Keresztény Képzőművészeti Műhely (T72) és a Pannon Fényképészkör Egyesület közösen szervezett a Rege Galériával. A kiállításon az MMA fotóművésze, Ádám Gyula és a t’ARS Keresztény Képzőművészeti Műhely alkotóközösség műveiből válogatott tárlat volt megtekinthető.

2023. december 14.: Évzáró vezetői megbeszélés a Mozgalom vezetősége számára.