Ne féljetek, nyissatok kapukat!

2017. január 21-én rendezte a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom a munkatalálkozóját.

Székely János püspök atya a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom munkatalálkozó megnyitásaként II. János Pál szavait idézte: „Ne féljetek, nyissatok kapukat!” Itt tartunk most: a félelem legyőzésénél, hogy merjünk kiállni, s feszegetni az ajtózárakat. Miért van szükség erre? Mert Európa – és ekként Magyarország is – elvágta magát a Teremtőtől.

Közhely, hogy szekularizált világban élünk, de mint a legtöbb közhelyben, ebben is benne van az igazság. Ahhoz, hogy keresztény értékeket megjeleníthessünk markánsabban a társadalomban a személyes (pl. munkahelyi) hitelességen túl összefogásra, önkéntes munkára, konkrét problémákra adott keresztény válaszokra is szükség van. Ezen dolgoznak a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom szakmai munkacsoportjai, hogy megkeressék a problémákat, majd azokra adható válaszokat.

Közel 2 éves munka van már a mozgalom mögött, létrejött számos munkacsoport és lassan kezdünk országossá nőni. A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom együttműködni akar a már meglévő szervezetekkel is, és ugyan ilyen fontos, hogy a munkacsoportok is oda tudjanak fordulni egymáshoz. Fontos, hogy a T72-ben felhalmozott tudást, szakértelmet át tudjuk adni, és mindenkit, minden generációt, a hívőket és a keresőket, a saját nyelvükön kell megszólítani. Szükség van a világi keresztény szaktudására, bölcsességére ahhoz, hogy a keresztény üzenet értékeit a konkrét valóságban, a családok védelmében, a gazdasági életben, a teremtett világ iránti felelősségvállalásban, a szegények segítésében megfogalmazza és tettekre váltsa. Célunk egy olyan strukturált katolikus szakmai hálózat létrehozása, amely a társadalom számára láthatóvá teszi a keresztény értékeket. A hálózat nyitva áll minden evangéliumi értékeket elfogadó, azokat előmozdítani akaró jó szándékú ember előtt. Célunk, hogy a keresztény emberek, a katolikus hívők egyre inkább tudatában legyenek a jézusi tanítás társadalmi értékeinek, erejének és ezt tudják közvetíteni is a társadalom számára. Célunk, a katolikus egyház társadalmi tanításának, az evangélium társadalmat átformáló és megtermékenyítő üzenetének minél szélesebb körben történő kommunikációja, az egyházon belüli horizontális és vertikális kapcsolatok építése és mindezek érdekében újszerű kommunikációs csatornák kialakítása.

Dabóczi Kálmán előadása

Mit jelent mindez a mindennapokban? Mit tehet néhány lelkes civil az olyan társadalmi szintű problémák megoldásáért, mint amit a hajléktalanság jelent? Erre a rövid válasz annyi, hogy csak egy dolgon változtathatunk: önmagunkon. Mondjuk megláthatjuk a hajléktalanban, a kukázóban Jézust. Ő Jézus. Ő Lázár (Lk16). És mi vagyunk a gazdag ember. Saját előítéleteinken, hozzáállásunkon tudunk elsősorban alakítani. Ha pedig érzünk elég erőt magunkban, akkor megpróbálhatunk segíteni néhányaknak legalább, hogy visszajussanak a munka világába, a társadalomba, hogy újrakezdhessék az életüket: támogatással, lakhatással, munkalehetőség biztosításával. Ez az egyik konkrét projekt, amin dolgozunk. Egy keresztény válasz egy világi problémára.

Minden munkacsoport keresi a maga válaszait és megoldásait. Ennek a folyamatnak pedig még az elején vagyunk, de már vannak kérdéseink, s részben megoldásaink. Mondjuk mit tudunk tenni az egészségügyi dolgozók lelki kiégése ellen? Például szervezhetünk lelkigyakorlatot a számukra. Vagy hogy lehetünk jelen, milyen üzenetekkel, azokon a fórumokon (pl. Twitter, Facebokk), ahol fiatalok elérhetőek és megszólíthatóak? Mi a kereszténység üzenete 140 karakterben? Ez utóbbiban persze példát vehetünk Ferenc pápától. Mit és hogyan mondjuk a családról, vagy hogy szólíthatunk meg keresőket kulturális programok segítségével?

2020-ban Magyarországon lesz az Eucharisztikus Világkongresszus. Nagy kihívás az egész egyház számára, amin sok minden megfordulhat, és el kell kezdeni már ma a felkészülést. Talán nem túlzás történelmi jelentőségű pillanatnak nevezni. De ahhoz, hogy az Eucharisztikus Világkongresszus sikeres lehessen olyasfajta összefogás kell, amilyen az Actio Catholica volt, hogy a világi hívek, civilek jobban bevonódjanak az egyház életébe és munkájába. A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom is ilyenféle összefogás, hálózat szeretne lenni. A kapuk kinyitása és félelem legyőzése erre hív minket. Ezen, ezért szeretnénk dolgozni összekapaszkodva, s a világ felé nyitva.

Puchard Balázs