Események betöltése
Ez az esemény elmúlt.
Az Egészségügi Munkacsoport idén is folytatja a Magyar Bioetikai Társasággal, a Katolikus Orvosok Szt. Lukács Egyesületével, valamint a Pázmány Péter Tudományegyetem Szent. II. János Pál Pápa Kutatóközponttal közös minikonferencia sorozatát.
Január 14-én, csütörtökön, 18:00, az online térben előadást tart dr. Baranyi Marcell biológus, a Semmelweis Egyetem II. sz. Patológiai Intézetének a doktorandusza az “Embrionális sejtek felhasználásának etikai vonatkozásai” címmel. Felkért hozzászóló dr. Jankovics István virológus.
Az előadás fő témája a COVID-19 vakcina fejlesztése és gyártása során felhasznált embrionális sejtvonalak bemutatása + az embrionális sejtvonalak kutatási és biotechnológiai felhasználása. Az előadó kitér a sejtvonal fogalmára, alapítására és bemutatja a tenyésztést, ismerteti felhasználási területüket. Választ kapunk arra kérdésre, hogy miért használnak embrionális sejtvonalakat ezekben az esetekben, valamint demonstrálja annak technikai előnyeit. Bemutatja a létező tudományos alternatívákat is. Részletesen ismertetni fogja a Hittani Kongregáció 2020 decemberi állásfoglalását a COVID-19 vakcinákkal kapcsolatban. Röviden ki fog térni az őssejtkutatásra és a lombikprogramra is.
Az előadás az alábbi link segítségével lesz elérhető aznap 17:45-től:
A résztvevők a “várószobába” léphetnek be. Kérjük, hogy az előadás és a felkért hozzászólás alatt kapcsoljátok ki a mikrofonjaitokat. Az előadások végén lehet kérdéseket feltenni, észrevételeket megfogalmazni. Illetve folyamatosan a Chat-ben.