Irány az EU

Többen értesültetek már róla, hogy egyik tagunk, Kükedi Zsolt, delegációt kapott az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) Sokféleség Európája csoportjába. Zsolt a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület civil delegáltja és fenntarthatósági (egészen pontosan teremtésvédelmi) kérdéseket fog képviselni az EGSZB-ben. Tagja lesz a Közlekedés, Energia, Infrastruktúra és Információs Társadalom (TEN) és a Mezőgazdasági, Vidékfejlesztési és Környezetvédelmi (NAT) szekcióknak. Ezen kívül a Fenntartható Fejlődés Megfigyelőközpont (SDD), az Energia és a Fenntartható Élelmiszer-rendszerek tematikus vizsgálati csoport) tagjának jelölte magát.

Rajta keresztül lehetőségünk lesz magyar civilként az Európai Unióban a jövőnket meghatározó dokumentumokban véleményt nyilvánítani, akár önálló indíttatású véleményt létrehozni. Ennek érdekében Zsolt és delegált társai azt tervezik, hogy felületet nyitnak az EGSZB-ben folyó munkára, hogy mindenki értesülhessen az aktualitásokról és továbbá Zsolt megbeszéléseket szeretne hirdetni, hogy mindenki hozzá is tudjon szólni a tárgyalt témákhoz.

Ahogy ő fogalmazott: „Az EGSZB-ben folyó munkától elsősorban azt várom és azt is szeretném szolgálni, hogy Magyarországon párbeszéd indulhasson jövőnket meghatározó ügyekben. Eleinte nem számítok arra, hogy véleményünk érvényesül valamely tárgyalt témában, azonban idővel – megértve az európai felfogást – mi is hozzájárulhatunk egy élhető kontinens kialakításához.”.