főoldal / 72 Tanítvány Mozgalom / A gyümölcs lelke

A gyümölcs lelke

“A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás.” (Pál apostol levele a Galatákhoz 5,22-23)


Meggyszüret ideje van. Az ember úgy hiszi, hogy megkapja a fától, ami neki jár. Ennél csak egy boltban erősebb a birtoklás érzése. Mintha más dolga se lenne a természetnek, mint hogy minket tápláljon. Mintha nem nekünk lenne felelősségünk a teremtett világban, hanem neki velünk szemben. Pedig valójában a gyümölcs egy óriási körforgás egyik állomása. Isten jól bebugyolálta a fák és bokrok terméseit, hogy a mag körüli hús vonzó legyen, a madarak felcsípjék, és miután jóllaktak, elszórják a magot valahol. Ráadásul, nem annyi termés van egy gyümölcsfán, amennyi a szaporodáshoz feltétlen szükséges, hanem a természetben valami hatalmas és túláradó bőséggel szórja minden önmagát. A Bibliában többször olvassuk azt, hogy a meddő ágat levágja Isten. Amelyik fa nem terem gyümölcsöt, azt kivágják. Az élet részt vesz a természet bőséges áradásában. Ha kivonja magát, meghal. A lélek gyümölcstermése is azt jelenti, hogy az ember kap és szétszór. Pál apostol szerint a Léleknek kilenc-osztatú gyümölcse van. Ezt a gyümölcsöt talán rétegekben lehet elképzelni. A külső burka a szeretet. Ez az a friss hús, amit az emberek is könnyen felkapnak. Azt hiszik, hogy ez a cél, mert jó érzés szeretetet adni és kapni. A szeretet az élet ingyenességébe vezet be. De a legbelsőbb rétege a Lélek gyümölcsének a mértékletesség, ami már nem olyan kellemes. Mint a gyümölcs: odavonz a húsa, amit megeszünk, a magját pedig elvetjük. Isten sok finomságot ad. Esszük az életet, amely kívül édes, de a mag belül általában kesernyés.
Amikor összeházasodtunk, én is, mint annyi ember, azt hittem, hogy majd szeretjük egymást, és ez mindent megold. Majd együtt repülünk egy életen át. És velem is azt történt, mint annyi emberrel: Rájöttem, hogy nem repülünk, hanem a földön járunk, és napról napra megküzdünk egymásért, azért a döntésért, hogy mi együtt szeretnénk leélni az életet, együtt szeretnénk gyümölcsöt teremni. Megmaradt a szeretet, de a gyümölcsnek a kilencedik rétege is fontossá lett. A legszebb az életben, hogy ebben az áramlásban benne lehetünk. De ehhez a gyümölcsnek át kell adnia a helyét a termésnek, egy új életnek. Nem az a cél, hogy valami édeskés, kellemes jóérzésben töltsük el az életet. De nem is az, hogy hatékonyan minél több termést hozzunk, mint valami gép. A lelki gyümölcs sem valamiféle produktum, hogy mindenki a mosolyomat lássa, mert jól mennek a dolgok.
A mi meggyfánk nagyon beteg volt. Éppen akkor barnultak meg a levelei, amikor nagy válságban volt az életünk. Sokat gondolkodtunk rajta, vajon érdemes-e megmenteni. Végül fogtuk a metszőollót, és több napos munkával levágtuk a beteg ágakat. Ez tavalyelőtt volt. Rettenetesen nézett ki. De idén Isten a mi meggyfánkat is megáldotta kivirágzástól a termésen keresztül az élet adásáig. Ebben az önátadó, áramló életben áld meg minket Isten!

Fekete Ágnes

Valami hiba történt

Hit és Hivatás

Jézus kiválasztott tizenkét apostolt, hogy emberek halászává tegye őket. A hetvenkét tanítvány számára is egyértelmű …