Csodafa

“Felnőtt, mint egy vesszőszál…” (Ézsiás 53,2 és 11,1)

Nagyapám fája mellett döngetnek az autók. Senki sem tudja, hogy volt egy ember, aki arrébb húzott egy vonalat, ezért maradt meg ez a tölgy. Fekete Antalnak hívták. Kaposváron volt egy faiskolája, kertész volt, rózsákat szaporított. Aztán megtudta magáról, hogy ő egy kulák. Mindent otthagyva felköltözött Budapestre, és beült a BUVÁTI irodába kerttervezőnek.

Az egyik legnagyobb tervezési feladata az Erzsébet híd budai hídfőjének a környezete volt. 1964-ben épült újjá ez a híd. November hetedikére nem sikerült átadni a nagyközönségnek, csak a hónap végére. Elképzelem azt a fejetlenséget, ami akkor, az álami vezetők büntetésétől való félelem miatt lehetett. A tervezési folyamatban először az úttervezők megrajzolták a kanyarodó sávok elhelyezkedését, azután kellett a megmaradó földterületbe tervezni a fákat, bokrokat. Látta, hogy egy laza mozdulattal rárajzolták egy tölgyfára a visszakanyarodó sávot. Addig járt az utas mérnök nyakára, amíg nem rajzolta át a tervet, hogy ne vágják ki azt a fát.

Most itt áll ez a fa. Én is elmehetek mellette bármikor. Mert volt egy ember, aki nem adta fel, aki vette a fáradságot, és küzdött egy fáért. Nekem ez egy csodafa. Egy jel, amely arra utal, hogy inséges időkben csak arra van módunk, hogy egy-egy vonal átrajzolását elérjük, és akkor azon a helyen az élet sarjadása nem szűnik meg.

Szoktuk mondani egymásnak: “Örülj, hogy élsz!” Akkor beszélünk így, amikor már nincs mit mondanunk. Ézsiás próféta (más néven: Izaiás) pedig ezt mondta: Felnőtt, mint egy vesszőszál a kivágott törzsből. Ez azt jelenti, hogy a földön, a titokzatos mélyben élet van. Örömet lehet találni a gyökér életében. Mégis vannak, akik csak a kivágott fát, a régi szép időket, a szétesés előtti világot látják és siratják. Ha Istent meg akarjuk érteni, a kivirágzott tuskó örömét kellene megélnünk. Remélni azt, hogy Krisztus a gyökér, ő él és általa minden halál életet szül. A mi generációnknak talán az a dolga, hogy végtelenül reménykedjen, és bízzon az életben, amely a gyökerekben van!

Fekete Ágnes

Valami hiba történt

Hit és Hivatás

Jézus kiválasztott tizenkét apostolt, hogy emberek halászává tegye őket. A hetvenkét tanítvány számára is egyértelmű …