A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom vezetőségi ülésén vett részt Erdő Péter bíboros atya

A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom vezetőségének vendége volt Erdő Péter bíboros prímás esztergom-budapesti érsek december 10-én. Puchard Zoltán beszámolójában kitért a júniusban tartott hála konferenciára, az ifjúsági programokra és a mozgalom, valamint a Háló Egyesület szervezésében havi rendszerességgel rendezett részigazság klubokra is. Ezután az egyes munkacsoportok vezetői tájékoztatták a bíboros urat a 2018-ben elért eredményekről.

Dávid Bea a család munkacsoport vezetőjeként kiemelte, hogy a társadalmi problémák jelen vannak a katolikus családokban is. Idén elkészül az a kiadvány, melynek célja a plébánosok tanácsadó munkájának segítése. Ennek fontos szerepe a problémák megelőzésében mutatkozik meg.

Jávor András elmondta, hogy az egészségügyi bizottság számos országos egészségügyi szervezettel vették fel a kapcsolatot, beszámolójában kitért arra, hogy folyamatosan nő az érdeklődés a Háló Közösségi és Kulturális Központban rendezett előadásaiknak iránt. A Nemzetközi Eucharisztikus Konferencia kapcsán tervezik az egészségügyi dolgozok szentségi együttlétét, a felkészülés jegyében többek között egész napos szentségimádást szerveznek január 22-23-ig. Bíboros úr fontosnak tartja, hogy a munkacsoport keresse a kapcsolatot a korházlelkészi szolgálattal.

A mérnökkör a legrégebbi és 120 taggal egyben a legnagyobb létszámú munkacsoportja a mozgalomnak, melynek jelenléte érzékelhető a mérnök szakmában. Idén hat találkozót szerveztek – számol be az idei évről Nyiri Szabolcs. Az előadások mellett fontos projektje a csoportoknak Gálosfán a Páloskerten végzett önkéntes munka. Bíboros úr ezzel kapcsolatban javasolja a munkacsoportnak, hogy vegyék fel a kapcsolatot az egyetemi lelkészséggel, mert az egyetemről kikerülő fiatalok számára közösséget és távlatokat jelent egy ilyen közösség.

Zlinszky János rámutat az együttműködés fontosságára. A teremtésvédelmi munkacsoport részéről jobbára más hasonló területen működő szervezetek kezdeményezéseihez csatlakozik. Fontosnak tartja a tudatformálást, ezért pedagógus-továbbképzéseken és táborokon közreműködik. A jövő évi – szegénységről szóló – konferenciáról elmondja, cél a belső fordulat elérése, hogy a résztvevők a konferencia után nyitott szemmel keressék a segítségnyújtás lehetőségeit.

Thuróczy György egyúttal a Háló Egyesület elnökeként a 2019-ben megvalósuló Háló és Hetvenkét Tanítvány Mozgalom közös táborára hívja fel a figyelmet. A két szervezet együttműködésének fontos színhelye a Háló Kulturális és Közösségi Központ, melyet a megbeszélést követően áldott meg bíboros atya.

Végezetül Dabóczi Kálmán, a mozgalom elnöke vázolja fel a jövő évi feladatokat. A mozgalom folytatni kívánja a 2018 őszén a Laudato Si’ konferenciával megkezdett hagyományt, és törekszik arra, hogy több szervezettel együttműködve valósítson meg kisebb-nagyobb programokat. Fontosnak tartja a rugalmas megvalósítást, melyet az önkéntesség, az együttműködés kultúrájával illetve a mai kornak megfelelő kommunikációs formák használatával ér el a mozgalom. Tervek között szerepel a nemzetközi nyitás és a tudatos nyitás a magyarországi szervezetek irányába is. A két és fél éves működés eredménye, hogy nagyon sokan ismerik a mozgalmat, és elismerik szakmai tevékenységét.

A világiak bevonása elkerülhetetlen olyan kérdésekben, amelyre csak ők tudják a választ – értékeli Bíboros úr az elhangzottakat – legyen szó bioetikai vagy társadalmi kérdésekben. Az együttműködéssel kapcsolatban hozzátette: meg kell találni a más szervezetekkel a kapcsolatot, hogy egymást erősítve jelenjen meg az egyház üzenete a társadalomban. Ennek egy jó színhelye lehet a korábbi Regnum-ház, ahol szívesen látják februártól a mozgalom programjait is.

29 thoughts on “A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom vezetőségi ülésén vett részt Erdő Péter bíboros atya

 1. Ι jսst like the helpful information yoou provide in your articlеs.
  I’ⅼl bookmark your blog and test once moe right here frequently.
  Ӏ aam rather sure I ill learn plenty оf new stuff prooer here!
  Best of luck for the neҳt! http://sixangles.co.kr/qna/442488

 2. Рrеtty gret post. I simply stumbled upon your blg and wannted to mentionn
  that I have truⅼy enhoyed surfing around your blog posts.

  In any case I wilpl be subscribing foor your feed and I’m hοping you write oncе more very soon! http://vn7.vn/qna/22802

 3. I am extremely impressed with yօᥙr wtiting skills and also with the layoսt on yiur blog.
  Is tһis a paid theme or did you cuѕtomiᴢe it yourself?
  Anyway keep uup the nice quality writing,
  it is rare to ѕee a great blog liкe this one nowadays. http://www.lynycp.com/comment/html/?37336.html

 4. Іts like you read myy thoughtѕ! You ppear to understand so much approxіmately this, suһ as yoᥙ ᴡгotе
  the e book in it ᧐օr something. І feel that you just could do with a ffew ρercentt to powesr the message houze a
  littyⅼe Ьit, but other than that, that is great blog.
  A ցreat read. I will definitely be baϲk. http://Hanpaijiaju.com/comment/html/?80348.html

 5. Have yⲟu еver considered creating an е-booк or guest authoring on otһer websites?
  I have a blog based on the same information you dіscuss and
  would love to have you share some stories/information. I know my audience would enjoy
  yur work. If you’re even remotely interested, feel free too shoot me an email. http://www.7sea.cc/comment/html/?539273.html

 6. Hi there! Tһis article couldn’t be written muсh better!
  Looking through this article гeminds me of my previous roommɑte!

  He constantly kept talking about this. I most certainly will fⲟrward this article to him.
  Fairly certain he will have a goo read. Thank you for sharing! http://www.miz20.com/comment/html/?88627.html

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.